Vejrudsigt og havprognoser

Inden jeg skal afsted og særligt, hvis jeg skal længere væk end de lokale fjorde eller på natfiskeri bruge jeg FCOO, hvor der er mange gode informationer at hente som vindstyrke, vindretning, strøm, vandstand, bølgehøjde, temperatur, salinitet mm.

Følg link http://ifm.fcoo.dk/

Jeg bruger også DMI eller den norske pendant YR, Hvis jeg skal have et hurtigt overblik. Der kan søges på lokaludsigter udfra bynavne.

Følg link

https://www.dmi.dk/

http://www.yr.no/sted/Danmark/

 

Vejrets betydning for fiskeriet

Jeg hører ikke til godtvejrsfiskerne og vil gerne have noget gang i vandet, da det er der jeg har størst succes. Min fiskeven Sigi, som er en sublim kaster, siger det er for at skjule min dårlige teknik.

Er til gengæld ligeglad med fra hvilken side vinden kommer, men kører dog helst efter at have den skråt ind fra venstre (højrehåndsfisker), men kaster gerne baglæns, hvis vinden kræver det.

Som nævnt mange gange tidligere er det vigtigt med lokalkendskab, og jeg har nogle fiskbare pladser i mit nærområde, som jeg kører til alt efter, hvor vinden kommer fra. Men det har krævet mange ture at opnå den erfaring, og jeg kan stadig kører f. eks til Nordkysten, hvor jeg ikke fisker så ofte og blive overrasket over forholdene.

Der kan dog også været for meget vind. Favoritkysten efter Bodils hærgen

Vandtemperatur

Særligt om vinteren er det godt at have et overblik over vandtemperaturen, da fiskene opholder sig der, hvor vandet er varmest. Vandtemperaturen er også en god indikator for, hvornår der kommer gang i primærproduktionen. Havørreden trives dårligt under 4 grader, og dens stofskifte er meget lavt eller ikke i stand til at omsætte ret meget, hvis temperaturen bliver endnu lavere. Man kan dog sagtens fange fisk, hvis man kan finde dem, og her kan selv en halv grads forskel betyde noget. F.eks. kan der være stor forskel på, om man finder en solopvarmet bugt tidligt på året, hvor der er pålandsvind eller en, hvor det opvarmede bliver blæst væk.

På åben kyst kan der ved fralandsvid blive ført varmere bundvand ind, hvilket også får ørrederne til at følge med i jagten på føde.

Jeg bruger et infrarødt termometer, som måske ikke er det mest præcise, men det giver meget hurtigt en indikation af vandtemperaturen. Dette kan så bruges på jagten på de blanke. En anden kilde er internettet, hvor man på DMI kan følge vandtemperaturerne.

Ikke lige fluefiskevejr. Bodil dec. 2014